Bearnaisesås
Ingredienser
- Smör 150 g
- Äggulor 2 st
- Schalottenlök 1 st
- Rödvinsvinäger ½ dl
- Vatten ½ dl
- Finhackad dragon 3 msk
- Finhackad persilja 1½ msk
- Salt Efter smak
Steg
1. Koka smöret i en kastrull ca 5 min och dra sedan av det från plattan.
2. Häll över smöret i en kanna utan att den vita bottensatsen följer med. Smöret ska vara ca 60º C när det senare ska vispas ner i såsen. Om det svalnat för mycket så värmer du enklast upp det några sekunder i mikrovågsugnen.
3. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persiljan och dragonen. Koka tills ca 2 msk återstår.
4. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.
5. Vispa äggulorna och reduktionen på låg temperatur några minuter tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort kastrullen från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Rör ner dragon och persilja. Smaka av med salt.