Äntligen svamptider! Prova vårt recept på kantarellgalette – en öppen paj som kan varieras i det oändliga. Här valde vi att fylla den med smörstekta kantareller, sötpotatis och timjan.
Ingredienser
- Pajdeg:
- Vete- eller siktat dinkelmjöl 3 dl
- Salt ½ tsk
- Smör 150 g
- Ägg 1 st
- Vatten 2 msk
- Fyllning:
- Kantareller 200 g
- Timjan, torkad ½ tsk
- Smör 15 g
- Sötpotatis 50 g
- Salt 1 krm
- Svartpeppar ½ krm
- Ost 50 g
- Crème fraiche 2 msk
- Topping:
- Ägg 1 st
- Pumpafrön 1 msk
- Flingsalt
- Färsk timjan
Steg
1. Blanda mjöl och salt i en mixer.
2. Skär kallt smör i mindre bitar och tillsätt. Mixa tills det blir en smulig deg. Om du inte har en mixer kan du nypa ihop degen med fingrarna eller med en gaffel.
3. Tillsätt ägg och vatten och mixa tills du har en fast degklump.
4. Plasta in och lägg degen i kylen i en halvtimme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Skala och riv sötpotatis fint.
7. Skölj och dela stora kantareller i mindre bitar, lägg i en kall stekpanna tillsammans med timjan. Sätt på medelvärme och fräs tills all vätska dunstat.
8. Tillsätt smör, sötpotatis, salt och peppar och låt fräsa på låg temperatur i 5 minuter.
9. Riv osten och blanda med crème fraiche.
10. Kavla eller tryck ut degen till en rundel på ett bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter, och lyft över på en plåt.
11. Bred ut oströran jämnt i botten av pajen och behåll ca 5 cm av kanten. Lägg på kantarellerna och vik in kanten över fyllningen.
12. Pensla degkanten med uppvispat ägg, strö över pumpafrön och flingsalt.
13. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen fått färg.
14. Lägg på timjankvistar och servera direkt.