Klassiskt julgodis i ny tappning – denna härliga mintkyss-chokladkaka är en riktig favorit. Mint har en fräsch och lätt smak som går ihop utmärkt med chokladen. Prova du med!
Ingredienser
- Kallt starkt kaffe 1 ¾ dl
- Kakao 1 ½ dl
- Crème fraiche 1 dl
- Vetemjöl (210 g) 3 ½ dl
- Bakpulver 1 ½ tsk
- Bikarbonat ½ tsk
- Vaniljsocker 1 tsk
- Salt 2 krm
- Smör, rumsvarmt 175 g
- Strösocker 1 ½ dl
- Farinsocker 1 dl
- Ägg 2
- Glasyr:
- Florsocker 2 dl
- Vatten 20 g
- Pepparmintsarom 1 ½ tsk
- Topping:
- Chokladknappar
Steg
1. Sätt ugnen på 150 grader över- och undervärme.
2. Klä en brödform ca 1 1/2 liter med bakplåtspapper.
3. Rör ihop kaffe, kakao och crème fraiche i en bunke.
1.
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan bunke.
5. Vispa smöret 2–3 minuter med vinge i en assistent med strösocker och farinsocker. Tillsätt ett ägg i taget och rör emellan. Rör ner mjölblandningen växelvis med kaffeblandningen till en jämn smet.
6. Häll ner smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 40-50 min.
7. Låt kakan svalna helt och ta ut den från formen.
8. Blanda florsocker, vatten och mintarom i en bunke till en jämn glasyr. Häll över kakan och dekorera med chokladknappar.
8a.
8b.