Visste du att du kan både baka och laga mat i Whirlpools mikrovågsugnar med Crisp-funktion? Prova vårt recept på en saftig pepparkaka med lingon och glasyr – klart på mindre än tio minuter!
Ingredienser
- Yoghurt, ca 10% fetthalt 3 dl
- Ägg 3 st
- Rapsolja 1½ dl
- Lingonsylt 1 dl
- Mjöl 4½ dl
- Socker 2 dl
- Bakpulver 2 tsk
- Bikarbonat ½ tsk
- Kanel 2 tsk
- Ingefära, malen 1 tsk
- Kardemumma, malen 1 tsk
- Kryddnejlika, malen ½ tsk
- Salt 1 krm
Steg
1. Smörj formen med smör.
2. Vispa yoghurt, ägg och olja slätt.
3. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat och kryddorna. Tillsätt och vispa slätt.
4. Rör ner lingonsylten.
5. Förvärm Crisp-formen genom att lägga den i mikrovågsugnen, tryck på “Crisp”, ställ in tiden till 2 minuter och tryck på “Jet Start”.
6. Häll smeten i formen och knacka formen mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.
7. Ställ in formen i mikron, tryck på "Crisp", tryck därefter på "Jet Start" och kör på full effekt i 5 minuter till att börja med. Kolla kakan och kör på korta intervaller tills kakan är helt stilla och provstickan kommer ut torr, det tar upp till 9 minuter totalt. Var försiktig när du tar ut Crisp-formen ur mikrovågsugnen eftersom den blir mycket varm. Använd det medföljande handtaget.
8. Låt kakan svalna något i formen och skaka sedan försiktigt loss den från formens kanter.
9. Vänd upp kakan på ett galler och låt svalna helt under formen.
7a.
7b.
10. Glasyr: Vispa ihop florsocker och vatten tills du har bra konsistens. Häll glasyren på kakan och dekorera med lingon. Ställ i kylen att stelna något.
10.