Kom i rätt julstämning med Mattias Larssons och Cecilia Hagerling Larssons grymt goda ris à la Malta. Receptet hittar ni nedan.
Vegetarian
Pescetarian
Allätande
Ingredienser
Rundkornigt ris
1 ½ dl
Vatten
3 dl
Salt
1 ½ krm
Kanelstång
1 liten
Mjölk
ca 4 dl
Vispgrädde
2 ½ dl
Florsocker
2 msk
Mandarin
1
Till servering:
Mandariner
4
Grovmalen kardemumma
Steg
1.
Blanda ris, vatten, salt och kanelstången i en kastrull. Koka upp på medelhög effekt och sänk sedan temperaturen så att gröten puttrar sakta.
2.
Låt riset koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter 3 dl mjölk.
3.
Låt gröten fortsätt puttra försiktigt i ca 30 minuter tills risgrynen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om försiktigt med ca 5 minuters mellanrum. Om gröten känns för tjock så späd med ytterligare mjölk.
3.
4.
Kyl ner gröten.
5.
Blanda under tiden vispgrädde, florsocker och saften från en mandarin i en bunke. Vispa tills grädden är lättvispad.
6.
Blanda samman den lättvispade grädden med den kalla gröten.
7.
Lägg upp ”Maltan” i en större serveringsskål eller fler portionsskålar.
8.
Skär bort skalet från mandarinerna och tärna dem.
9.
Toppa ”Maltan” med mandarinen och lite grovmalen kardemumma.