Kom i rätt julstämning med Mattias Larssons och Cecilia Hagerling Larssons grymt goda ris à la Malta. Receptet hittar ni nedan.
Ingredienser
- Rundkornigt ris 1 ½ dl
- Vatten 3 dl
- Salt 1 ½ krm
- Kanelstång 1 liten
- Mjölk ca 4 dl
- Vispgrädde 2 ½ dl
- Florsocker 2 msk
- Mandarin 1
- Till servering:
- Mandariner 4
- Grovmalen kardemumma
Steg
1. Blanda ris, vatten, salt och kanelstången i en kastrull. Koka upp på medelhög effekt och sänk sedan temperaturen så att gröten puttrar sakta.
2. Låt riset koka i ca 10 minuter och tillsätt därefter 3 dl mjölk.
3. Låt gröten fortsätt puttra försiktigt i ca 30 minuter tills risgrynen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om försiktigt med ca 5 minuters mellanrum. Om gröten känns för tjock så späd med ytterligare mjölk.
3.
4. Kyl ner gröten.
5. Blanda under tiden vispgrädde, florsocker och saften från en mandarin i en bunke. Vispa tills grädden är lättvispad.
6. Blanda samman den lättvispade grädden med den kalla gröten.
7. Lägg upp ”Maltan” i en större serveringsskål eller fler portionsskålar.
8. Skär bort skalet från mandarinerna och tärna dem.
9. Toppa ”Maltan” med mandarinen och lite grovmalen kardemumma.
9.