Ett tusenårigt recept för en klassisk kombination. Lax är en väldigt god fisk vars smak gifter sig perfekt med både den söta gröna sparrisen och den delikata vita sparrisen.
Ingredienser
- Färskpressad apelsinjuice 2-3 tsk
- Färskpressad citronjuice 1 tsk
- Apelsinskal ½ tsk
- Olivolja 6 tsk
- Knippe gräslök ½
- Vit sparris 300 g
- Grön sparris 250 g
- Röd chilipeppar 1 liten
- Laxfilé 2 (200 g styck)
- Salt och peppar -
Steg
1. Blanda saften från den pressade citronen och den pressade apelsinen med rivet apelsinskal, en nypa salt och peppar. Vispa ner olivoljan. Hacka gräslöken fint och rör ner den i blandningen. Täck och låt vinägretten vila i rumstemperatur i 1 timme.
2. Tvätta sparrisen under tiden. Skala bort det träiga yttre och skär bort ändarna. Använd en sparrisskalare. Hyvla sparrisen i fina skivor. Blanda med 2 msk av vinägretten och smaksätt med salt och peppar. Kärna ur chilipepparen och skär i små strimlor. Blanda med sparrisen och lägg hela blandningen på ett passande fat.
3. Smaksätt laxfilén med salt och peppar. Placera ovanpå sparrisblandningen på fatet med den platta sidan nedåt. Täck och laga i mikrovågsugnen i 10-12 minuter på 650 W. Laxen ska vara ogenomskinlig i mitten när den är färdiglagad. Skvätt resten av vinägretten över laxen och servera.