Svamprisotton är en viktig rätt i det italienska köket och en riktig klassiker under vintersäsongen. Även de mer traditionella kommer att uppskatta denna tolkning, där smaken av kantarellerna kombineras med purjolökens milda smak och baconets krispiga konsistens.
Ingredienser
- Risottoris 300 g
- Svamp 300 g
- Purjolök 2
- Bacon 30 g
- Extra virgin olivolja 2 msk
- Smör 30 g
- Vitt vin 1 glas
- Buljong 1 l
- Riven Grana Padano-ost 3 msk
- Salt och peppar efter smak
Steg
1. Rengör purjolöken genom att ta bort rötterna, de yttre bladen och den hårdaste gröna delen, tvätta dem och skär dem i skivor.
2. Rengör svampen och dela dem i skivor och skär baconet i strimlor.
3. Hetta upp buljongen i en kastrull.
4. I en annan kastrull, tillsätt olja, bacon, purjolök och svamp, bryn dem lite.
5. Tillsätt riset och bryn det i 1-2 minuter, rör om med en träslev; häll på det vita vinet och låt det avdunsta på hög värme.
6. Tillsätt den kokande buljongen lite i taget och fortsätt koka riset i 15-18 minuter, rör om då och då.
7. Ta bort risotton från värmen medan den fortfarande är mjuk och al dente, tillsätt smöret delat i små bitar, den rivna parmesanosten och blanda dem; låt den vila en stund och servera den varm.